parralax.jpeg

Kat & Knaagdier


Ook uw kat is welkom in de salon.

Katten trimmen is nog niet zo bekend als het trimmen van honden, maar zeker zo belangrijk en biedt ondersteuning bij de vachtverzorging en voor het welzijn van uw kat. Kort harige katten hebben minder vachtverzorging nodig dan (half) langharige katten. Maar hebt u een oude kat of heeft uw kat gezondheidsproblemen of is uw kat te dik dan kan de kat zichzelf niet goed meer wassen en ontstaan er klitten of vervilting. Deze klitten en vilt zijn erg pijnlijk omdat ze bij iedere aanraking of beweging aan de huid trekken.


Bij (half) langharige katten is de vachtverzorging intensiever deze vachten moeten regelmatig gekamd/geborsteld worden. Soms lukt het door omstandigheden niet of schiet het borstelen er bij in ook kan het zijn dat uw kat het niet goed toelaat waardoor de vacht gaat klitten en vervilten. In de trimsalon kunnen deze klitten verwijderd worden d.m.v. kammen/borstelen, knippen of als het heel ernstig vervilt is moet er geschoren worden. Dit alles gebeurd zonder narcose en is bij de meeste katten heel erg goed toe te passen.


Helaas is het in sommige gevallen niet mogelijk om uw kat te helpen (ernstige agressie of stress) in dat geval zal ik u doorverwijzen naar uw dierenarts. Ook is het mogelijk dat ik zelf uw kat onder een licht roesje (verdoving) trim dit gebeurd altijd onder toezicht en in overleg met een dierenarts. Uiteraard zijn hier extra (dierenarts) kosten aan verbonden. Uw kat zal na het verwijderen van klitten/vilt helemaal opknappen, weer speels zijn en aangehaald willen worden.


Hoe vaak moet mijn kat getrimd worden?

De frequentie van het trimmen verschilt per vachtsoort en is afhankelijk van de gezondheid en vachtconditie van uw kat maar ook van het onderhoud wat u aan de vacht kunt doen.

Maar om een idee te geven:
- Kortharige vachten 1-4 keer per jaar
- Halflangharige vachten 2-6 keer per jaar
- Langharige vachten 2-10 keer per jaar


Tips wanneer u met de kat naar de trimsalon komt:

- Check uw kat vooraf op aanwezige vlooien dit i.v.m besmetting van de trimruimte en overdracht op andere dieren ook ter voorkoming van extra kosten voor uw rekening
- Gebruik een voldoende grote en goed afsluitbare reismand waarvan de bovenkant eraf kan.
- Bij koud weer een extra deken in de reismand.
- Bij warm weer (geen airco in de auto) een koel element in een handdoek gewikkeld in de reismand.
- Heeft uw kat vlooien gehad neem dan geen deken mee in de reismand waar de kat al op heeft gelegen.
- U mag bij de behandeling aanwezig zijn katten stellen dit in tegenstelling tot honden juist erg op prijs. (maximaal 1 volwassen persoon)


Tips voor na de trimbehandeling:

- Als u nog andere huisdieren heeft, houd de getrimde kat dan na zijn behandeling even apart. De getrimde kat zal anders ruiken en er (indien geschoren) ook anders uitzien. De andere huisdieren zullen de kat als indringer beschouwen. Het weer aannemen van eigen geur kunt u versnellen door met een handdoek over de getrimde kat te wrijven (vooral langs de wangen, hier zitten de geurklieren) en over de andere dieren te wrijven, vervolgens herhalen.

- Een geschoren kat moet bij koud of nat weer naar binnen kunnen. Let ook op bij fel zonlicht! De geschoren (vooral witte) delen kunnen snel verbranden omdat er op deze witte plekken geen pigment in de huid aanwezig is.

- Een geschoren kat stelt meestal een warme kruik (gewikkeld in een handdoek/fleecedeken) erg op prijs.

De kosten van een behandeling varieren tussen €35,- tot €65,- (dit is exclusief vlooien toeslag of indien nodig dierenarts kosten) en is afhankelijk van vachtsoort, vachtconditie en onderhoud.
kat-1.jpeg
kat-2.jpeg
kat-3.jpeg

Konijn en cavia

Langharige konijnen en cavia’s moeten regelmatig geborsteld worden om klitvorming te voorkomen. Klitten zijn erg pijnlijk en kunnen tot op de huid vast komen te zitten waardoor de huid niet meer kan ademen in ernstige gevallen kunnen huidontstekingen ontstaan. Konijnen staan er om bekend een zeer gevoelige huid te hebben waarbij het uitkammen van grote klitten beschadigingen aan de huid kunnen veroorzaken, klitten dienen daarom met zorg verwijderd te worden.


Daarom zijn konijnen en cavia’s ook regelmatige bezoekers van de trimsalon.

konijn-1.jpeg
konijn-2.jpeg
konijn-3.jpeg